Folkmusiikki

Folkmusiikki koostuu perinteisen kansanmusiikin ja 1800-luvulla kehittyneen perinnemusiikin liitosta. Poiketen alkuperäisestä perinnemusiikista, folkmusiikin tekijät, niin säveltäjät kuin sanoittajatkin, ovat useimmiten tunnettuja. Ominaista folkmusiikille on voimakas melodisuus ja sen sanoituksilla on useimmiten vahva sanoma.

Kansainvälinen folkmusiikki

Kansainvälisesti tunnetuimmat folkmusiikin suuntaukset tulevat Yhdysvalloista, sekä Iso-Britanniasta ja Irlannista. Amerikkalaista folkmusiikkia soitetaan useimmiten kitaroilla ja huuliharpuilla. Iso-Britanniassa ja Irlannissa kelttimusiikin käytetyimmät instrumentit ovat viulu, sekä tinapilli. Skotlantilaisen musiikin kantava soitin on tietysti säkkipilli. Kelttiläisen musiikin uusi aalto koettiin 90-luvulla irlantilaisen Riverdancen valloittaessa maailmaa. Irlannissa on muutoinkin vahva protestilaulujen ja taistolaulujen perinne, josta folkmusiikki myös imee vaikutteita.Maailman tunnetuin folkmusiikin tekijä on Bob Dylan, jonka musiikki on ollut tunnettua jo kymmenten vuosien ajan. Kenties tunnetuimpana Dylanin kappaleista on vuonna 1962 ilmestynyt Blowing in the Wind, josta Pertsa Reponen teki myös tunnetun suomennoksen: Tuulelta Vastauksen Saan.Suomessa folkmusiikki on ollut erityisen suosittua ja kenties yksi tunnetuimmista suomalaisista folkmuusikoista on Hector. Myös oma kansantaiteilijamme Irwin Goodman imi vaikutteita Bob Dylanilta ja kehitti oman tyylinsä protestilauluissa.

Folkmusiikin tulevaisuus

Folkmusiikki jatkaa kulkuaan tänäkin päivänä ja se muuntautuu koko ajan uusiin suuntiin. Rockmusiikki on ottanut jo kauan vaikutteita folkmusiikista, mutta kansanmusiikkia hyödynnetään myös punk ja hevimusiikissa. Folkpunkin sanoitukset käsittelevät myös yhteiskunnallisia epäkohtia, mutta monesti sen edustajat omaavat anarkistisemman maailmankuvan.