Rock and Roll

Alun perin afroamerikkalaisesta rhythm and blues musiikista 1950-luvulla erkaantunut rock and roll on rockmusiikin yksi alalajeista. On sanottu että kantrimusiikki, sekä perinteisempi blues musiikki yhdessä gospel musiikin kanssa ovat antaneen vaikutteita musiikkityylin kehittymiseen. Rock and Roll kehittyi nimenomaan Rythm and Bluesin voimakkaimmista elementeistä. Pianoa alettiin soittaa aggressiivisemmin ja kitaristit omaksuivat Chuck Berryn esimerkillä uuden soittotyylin.

Rock and Roll musiikin ensimmäiset

Yksi ensimmäisistä Rock and Roll kappaleista lienee Bill Haley&His Comets yhtyeen Rock Around the Clock. 1950-luku toi tullessaan tukun nimekkäitä artisteja, joilla oli valtaisa merkitys Rock and Roll musiikin menestyksessä. Heitä olivat muun muassa Elvis, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Little Richard ja Buddy Holly.

Ensimmäinen aikakausi päättyi

Rock and Rollin ensimmäinen valtakausi ei ollut pitkä, sillä sen esikuville tapahtui erinäisiä asioita miltei yhtäaikaisesti. Elvistä kutsui armeija, Buddy Holly kuoli lento-onnettomuudessa ja Chuck Berry päätyi vankilaan. Little Richard tuli uskoon ja lopetti musiikin teon väliaikaisesti. Jerry Lee Lewis taas joutui epäsuosioon mentyään 13-vuotiaan serkkunsa kanssa naimisiin.Vaikka nykyisin rock and roll musiikki kuulostaa verrattain kiltiltä, oli se 1950-luvulla yhteiskuntaa ravisuttavaa ja sen koettiin heikentävän nuorison moraalia. Kuitenkin rock and roll on antanut pohjan rockmusiikin alalajina ja sen innoittamana muun muassa suomessa 1970-luvulla Hurriganes löysi oman tyylinsä.