Motörhead

Motörhead on legendaarinen englantilainen rockbändi, jonka perustajajäsen on yhtä lailla legendaarinen Lemmy Kilmister. Motörheadin perustamisvuosi löytyy niinkin kaukaa historiasta kuin vuonna 1975. Silti yhtye keikkaili aktiivisesti vielä aivan muutama vuosi sitten, kunnes Lemmy Kilmister menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen, vuonna 2015.

Motörheadin varhainen historia

Lemmy oli ollut mukana brittiläisissä rock-ympyröissä jo 1960-luvulta alkaen, ja hän oli keikkaillutkin yhdessä muun muassa ihailemansa The Beatles-yhtyeen ja muiden merkittävien brittibändien kanssa. Vuoteen 1975 asti Lemmy soitti Hawkind-nimisessä rockbändissä, josta hän joutui kuitenkin lähtemään alkoholi- ja huumeongelmiensa takia. Lemmy päätti silloin perustaa uuden, raskasta rockia soittavan yhtyeen ja antoi sille nimeksi Motorhead. Hän oli tehnyt Hawkindille saman nimisen kappaleen. Lopullisen muotonsa yhtyeen nimi sai, kun siihen vaihdetiin O-kirjaimen tilalle skandinaavinen Ö. Tästä ö-kirjaimen synnystä on olemassa kaksi erilaista tarinaa. Ensimmäisen mukaan nimen innoittajana olisi ollut Blue Öyster Club -yhtye. Toisen version mukaan bändi olisi päättänyt lisätä ö-kirjaimen siinä vaiheessa, kun he olivat kiertueella Pohjoismaissa. 70-luvun loppupuolella Motörhead otti vaikutteita silloin juuri pinnalle nousseesta punk-rockista. Musiikkia kehitettiin myös entistäkin raskaampaan suuntaan, ja 70-80 -lukujen vaihteessa oli Motörheadilla (joidenkin mielestä kenties hieman kyseenalainen) kunnia olla ”maailman kovaäänisin yhtye”. Monen menestyslevyn jälkeen alkoi yhtyeen musiikkityylille löytyä jäljittelijöitä, ja nykypäivänä voidaan todeta, että Motörheadilla oli hyvin merkittävä vaikutus nykyisten Heavy Metal -suuntausten, esim. Trash metal, Black metal, jne., syntymiseen. Metallica on kertonut ottaneensa vaikutteita Motörheadista.

Lemmy ja Suomi

Lemmy oli suuri Suomen ystävä, ja eräs hänen viimeisimmistä tv-esiintymisistään oli Valiolle tehty tv-mainos, joka saavutti suurta suosiota maailmanlaajuisesti. Lemmy myös kosiskeli suomalaista Albert Järvistä, joka soitti aikanaan esim. Hurriganes-yhtyeessä, Motörheadin riveihin. Joitakin yhteisiä studioäänitteitä tehtiinkin, vaikka Albertista ei koskaan tullutkaan Motörheadin jäsentä. Vieläkin monessa muussa viihteen haarassa näkyvät yhtyeen vaikutteet Tätä bändiä tullaan varmaan jatkossakin vielä näkemään peleissä, TV-sarjoissa ja elokuvissa.

Tunnetuimmat kappaleet

Motörheadin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Motörhead, Ace of Spades, No Class, Overkill, Bomber, I’m a Loser, Killed by Death, Iron Fist ja The Road Crew. Laulujen sanoitukset kertovat usein ihmisten henkilökohtaisista asioista ja ongelmista, rock and roll – elämästä ja seksistä.