Blues

Blues on musiikkityyli, jonka juuret juontavat Yhdysvaltoihin 1800- ja 1900- lukujen taitteeseen. Blues on syntynyt afroamerikkalaisen hengellisen musiikin sekä työlaulujen ja brittiläisten mukanaan tuoman kerronnallisten balladien liitosta. Blues on ollut pohjana jazzin ja bluegrassin syntyyn. Se on ollut myös antamassa vahvoja vaikutteita rythm and bluesin ja rockmusiikin syntyyn.Blues on musiikkityyli, joka on kytkeytynyt tiettyihin sointukaavoihin ja asteikkoihin. Bluesin perusolemus ei ole muuttunut paljonkaan vuosien saatossa, mutta eri aikakausina sen soittamiseen on käytetty monia erilaisia soittimia ja kokoonpanoja.

Miten bluesia soitetaan

Bluesia soitetaan usein improvisoiden. Artistit yhdistelevät opettelemiaan sointukulkuja ja luovat näin omia blues soolojaan. Soittimilla soitettavia soolo-osuuksia soitetaan myös laulunpätkien väliin. Musiikillisia sooloja voivat tehdä useammat muusikot eri soittimin, joko yhtä aikaa tai peräkkäin. Bluesin tukena kulkee yhtenäinen bassokulku, joka sitoo bluesin osat yhteen.

Sanoitukset

On uskottu, että alun perin bluesin sanoituksissa sama säe toistettiin kolmeen kertaan. Nykyisin vakiintunein säkeistömuoto on toistaa säe kahteen kertaan ja lisätä uusi säe säkeistön loppuun. Joskus lyriikat muodostavat yhtenäisen tarinan, mutta varsinkin varhaisemmassa bluesissa rakenteet olivat fragmentaarisemmat ja sanoituksia käytettiin luovasti yhdistellen.Lyriikat käsittelevät usein arkisia asioita kuten raha- ja rakkaushuolia. Sanoitusten suoraviivaisuus muun muassa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa on aikanaan saanut muutamat kirkonmiehet saarnaamaan bluesia vastaan. Tosin monet bluesin laulajista tekevät myös gospelmusiikkia.